Jarosław Klyta
e-mail: jaroslawklyta@avenatura.pl
tel.: +48 510 175 229
Agunnaryd
Szwecja
Strona www stworzona przez studio reklamowe: Prottivo.pl
jaroslawklyta@avenatura.pl +48 510 175 229
Żurawina zaliczana jest do żywności superfoods ze względu na szczególnie wysoką wartość odżywczą oraz liczne właściwości zdrowotne. Znalazła zastosowanie nie tylko jako dodatek do potraw. Wykorzystywana jest również w medycynie naturalnej.
Żurawina w Polsce występuje głównie w dwóch odmianach. Są to: żurawina błotna i żurawina wielkoowocowa.
Żurawina jest wieloletnią rośliną, która kwitnie od czerwca do sierpnia. Po przekwitnięciu w miejscu kwiatów, pojawiają się owoce – jagody, które dojrzewają około 3 miesiące. To właśnie jagody mają najwięcej cennych dla zdrowia właściwości odżywczych, dlatego są wykorzystywane do przetworów takich jak konfitury, soki, wina, nalewki.
Żurawina może być stosowana podczas przeziębień, osłabienia. Warto sięgnąć po żurawinę w stanach przemęczenia i zmniejszonej odporności.
Owoce żurawiny zawierają witaminy, minerały i inne cenne składniki, wspierające zdrowie człowieka.
W żurawinie znajdują się następujące
witaminy A, B1, B2, B6, C i E.