KOŁOC BABCI ZOSI

0,5 kg mąki pszennej

7 dk cukru ,

3 duże łyżki miodu

1 łyżka cukier waniliowy

5 dk drożdży

10 dk masła

3 żółtka i jedno całe jajko

 

Kruszonka

20 dk mąki

20 dk masła

10 dk cukru lub miodu

 

Sposób przyrządzenia ciasta drożdżowego to drobnostka.

Drożdże dodajemy do letniego mleka ok 100ml szczypta cukru po chwili pracujące drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami.

Ciasto wyrabiamy ręcznie ugniatając i masując czule 15min -;)

Następnie wykładamy na blachę, formujemy, zasypujemy jagodami posypujemy cukrem żelującym, rozkładamy kruszonkę, pieczemy w temperaturze 180 ok 1 godziny.

 

SMACZNEGO JAROSŁAW

 

KOŁOC BABCI ZOSI

15 lipca 2022

jaroslawklyta@avenatura.pl        +48 510 175 229

Strona www stworzona przez studio reklamowe: Prottivo.pl

Skontaktuj się z nami

e-mail: jaroslawklyta@avenatura.pl

tel.: +48 510 175 229

Agunnaryd

Szwecja

Odwiedź nas

Ekscytujące piękno dzikiej natury.

 

Życie w Szwecji to wielka przygoda. Pełna pasji i energii. Wypełniona łowiectwem, wędkarstwem, zbieractwem i rękodziełnictwem.

 

Można się nią cieszyć godzinami. Warto o niej mówić i zarażać tą pasją innych.

 

Jarosław Klyta