Jarosław Klyta
e-mail: jaroslawklyta@avenatura.pl
tel.: +48 510 175 229
Agunnaryd
Szwecja
Strona www stworzona przez studio reklamowe: Prottivo.pl
jaroslawklyta@avenatura.pl +48 510 175 229
KOŁOC BABCI ZOSI
0,5 kg mąki pszennej
7 dk cukru ,
3 duże łyżki miodu
1 łyżka cukier waniliowy
5 dk drożdży
10 dk masła
3 żółtka i jedno całe jajko
Kruszonka
20 dk mąki
20 dk masła
10 dk cukru lub miodu
Sposób przyrządzenia ciasta drożdżowego to drobnostka.
Drożdże dodajemy do letniego mleka ok 100ml szczypta cukru po chwili pracujące drożdże mieszamy z pozostałymi składnikami.
Ciasto wyrabiamy ręcznie ugniatając i masując czule 15min -;)
Następnie wykładamy na blachę, formujemy, zasypujemy jagodami posypujemy cukrem żelującym, rozkładamy kruszonkę, pieczemy w temperaturze 180 ok 1 godziny.
SMACZNEGO JAROSŁAW